usemap usemap

Para-Cycling

De totale competitie bestaat uit vier soorten van beperkingen: blinden en slechtzienden, hersenverlamming (cerebral palsy), locomotorische handicaps en rolstoelfietsers. Zij racen in divisies die afhankelijk zijn van het soort fiets waarop zij rijden. Elke divisie wordt onderverdeeld in vijf klassen. De juiste klasse wordt bepaald door de functionele capaciteit van de rijder, vastgesteld met een medisch onderzoek; de zogenoemde classificatie.

RaboRonde Heerlen Handbike is een wedstrijd in de Nationale Handbike Competie. 

Afhankelijk van je beperking zijn er vier disciplines die je kunt beoefenen.
Dat zijn handbiken, cycling, tandem en tri-cycling.

H - Handbike
Handbiken doe je op een ‘lage’ fiets, die het best te vergelijken is met een ligfiets. Je drijft je fiets aan door middel van je armen; je benen doen niets. Binnen het handbiken zijn er weer verschillende categorieën waaraan je kunt deelnemen, afhankelijk van de zwaarte van je beperking.

C - Cyclist: reguliere fiets met kleine aanpassingen
Bij cycling wordt er op een gewone wielrenfiets gereden, hoewel deze ook aangepast kan worden. Deze discipline wordt beoefend door mensen met een amputatie of vergroeiing. Omdat deze tak van sport erg breed is, is deze tak onderverdeeld in zes verschillende categorieën.

B - Blind: tandem
In deze discipline rijden een visueel beperkte sporter (de ‘stoker’, deze neemt plaats achter op de tandem) en een valide wielrenner samen weg- of baanwedstrijden.

T - Tricycle: driewieler fiets
In het tricycling wordt er op een driewieler gereden. Deze discipline is geschikt voor mensen met een CP-aandoening, waardoor het evenwicht bewaren bemoeilijkt wordt.